Bones on Switch Layers

Have you come up with a good Moho trick? Need help solving an animation problem? Come on in.

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

Post Reply
Wolfkind
Posts: 11
Joined: Fri Jan 13, 2006 2:32 am

Bones on Switch Layers

Post by Wolfkind » Sun Feb 19, 2006 3:21 am

While pondering the recent Moho Animation contest discussion regarding ways to modify Moho's Trimble character, I found something with switch layers that I'd not quite seen mentioned in the forums before.

When bones are added directly on the Switch Layer (Not in a Bone Layer), you can use Flexi-Bind Points or Layer Bind with each of the switch's vector sub-layers. Or, you can choose to have the sub-layer not be affected by the Bones at all.

Before the steps below, go to each sub-layer in your switch select all vector points, and from the Bone menu, select Release Points. (It seems each vector layer has all of the points bound to the bones by default. We don't want this)

1. Go to the appropriate switch sub-layer
2. Select the Appropriate bone
3. Select the relevant points on the layer that need to be mapped to the bone.
4. Click on Bind Points and press SPACEKey to bind.

Each sub-layer can have different sets of points mapped to the same parent bones.

In linked example, I modified Trimble such that all of his body parts had several different switch options. Some of those switch options, such as the Nose (with elephant trunk), the arms, and the legs have bones directly on the switch layers and allow their sub layers to be animated with the one set of bones.

The link is just an example of various switches going on and off as the character is transformed while bones are animated. Very crude, but I think it illustrates something that could be very useful in the right case to someone.

Apologies, if this has been mentioned elsewhere.

Click here to watch Mr-Potato-Trimble
Last edited by Wolfkind on Sun Feb 19, 2006 9:58 am, edited 2 times in total.
ulrik
Posts: 1074
Joined: Thu Aug 11, 2005 10:32 pm
Location: Stockholm Sweden
Contact:

Post by ulrik » Sun Feb 19, 2006 8:55 am

Thanks for the tip Wolfkind, I didn't know it was possible :D
User avatar
jahnocli
Posts: 3343
Joined: Fri Oct 29, 2004 2:13 pm
Location: UK

Post by jahnocli » Sun Feb 19, 2006 12:50 pm

Thanks for sharing!
You can't have everything. Where would you put it?
User avatar
bupaje
Posts: 1175
Joined: Fri Nov 12, 2004 5:44 pm
Location: California
Contact:

Post by bupaje » Thu Feb 23, 2006 12:38 am

Just spotted this. Cool tip, thanks. :)
[url=http://burtabreu.animationblogspot.com:2gityfdw]My AnimationBlogSpot[/url:2gityfdw]
Post Reply