Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Discuss Moho bugs (or suspected bugs) with other users. To report bugs to Smith Micro, please visit support.smithmicro.com

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

User avatar
mozza
Posts: 27
Joined: Sat Mar 26, 2005 1:39 pm
Location: London, England
Contact:

Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by mozza » Sun Dec 14, 2014 4:04 pm

Hi there,

Trying to get Anime Studio 10 to open on my Mac running OS 10.9.5, but suddenly it's not working and just giving me a crash report.

I managed to complete a whole project a month or so back using the same system, same hardware. The only thing I can think that's changed in my setup since it worked last is the Apple Software Update on Final Cut Pro (to v10.1.4) & Pro Video Formats (to v2.0) on 5th December (as I hadn't used AS10 since then).

This is the relevant part of the crash report:

Thread 5 Crashed:
0 libsystem_c.dylib 0x00007fff8e7f2732 strlen + 18
1 libsystem_c.dylib 0x00007fff8e84be9d strdup + 18

...

Thread 5 crashed with X86 Thread State (64-bit):
rax: 0x0000000000000000 rbx: 0x000000010ba1b000 rcx: 0x0000000000000000 rdx: 0x0000000000000000
rdi: 0x0000000000000000 rsi: 0x000000010b9200f8 rbp: 0x000000010ba1ac10 rsp: 0x000000010ba1ac10
r8: 0x0000000000000000 r9: 0x0000000000000000 r10: 0x0000000000000021 r11: 0x0000000000000021
r12: 0x000000000000ab33 r13: 0x0000000000000000 r14: 0x0000000000000000 r15: 0x000000010b7a12f0
rip: 0x00007fff8e7f2732 rfl: 0x0000000000010246 cr2: 0x0000000000000000

Logical CPU: 3
Error Code: 0x00000004
Trap Number: 14


I've tried logging in as a guest and trying to start up AS10. I've also tried booting in safe mode and starting it. Both times I get the same error.

Has anyone else had a similar issue recently?

Thanks
PeterL
Posts: 21
Joined: Wed Oct 15, 2014 12:29 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by PeterL » Sun Dec 14, 2014 6:14 pm

Hi mozza, same here.

Until yesterday, all was working well, but today, Anime Studio Pro refuses to start.
I am on 10.9.5 too and have Final Cut Pro 10.3 , so I don' t think that is the problem.

I removed anything Anime Studio related , downloaded and installed the latest update , but the problem persists.

This is a real disaster, as I need to finish some 15 animations I have been working on over the past few weeks and my client needs them by the end of this week ! :oops:

I do hope anyone out there can help us out here...

Regards,

Peter
PeterL
Posts: 21
Joined: Wed Oct 15, 2014 12:29 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by PeterL » Sun Dec 14, 2014 9:01 pm

I posted this on the Aplle discussion forum a few minutes ago, so maybe someone else can have a look.

Here' s part of the error log I got:

Process: Anime Studio [2893]
Path: /Applications/Anime Studio Pro.app/Contents/MacOS/Anime Studio
Identifier: com.smithmicro.AnimeStudioProApp
Version: 10.1.1 (34F7)
Code Type: X86-64 (Native)
Parent Process: launchd [159]
Responsible: Anime Studio [2893]
User ID: 501

Date/Time: 2014-12-14 19:14:21.668 +0100
OS Version: Mac OS X 10.9.5 (13F34)
Report Version: 11
Anonymous UUID: E741862D-AC28-DD43-148A-4A8696D80011


Crashed Thread: 7

Exception Type: EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
Exception Codes: KERN_INVALID_ADDRESS at 0x0000000000000000

VM Regions Near 0:
-->
__TEXT 0000000100000000-000000010086b000 [ 8620K] r-x/rwx SM=COW /Applications/Anime Studio Pro.app/Contents/MacOS/Anime Studio

...

Thread 7 Crashed:
0 libsystem_c.dylib 0x00007fff8319f732 strlen + 18
1 libsystem_c.dylib 0x00007fff831f8e9d strdup + 18

...

Thread 7 crashed with X86 Thread State (64-bit):
rax: 0x0000000000000000 rbx: 0x000000010c06c000 rcx: 0x0000000000000000 rdx: 0x0000000000000000
rdi: 0x0000000000000000 rsi: 0x000000010bf710f8 rbp: 0x000000010c06bc10 rsp: 0x000000010c06bc10
r8: 0x0000000000000000 r9: 0x0000000000000000 r10: 0x0000000000000021 r11: 0x0000000000000021
r12: 0x000000000000d937 r13: 0x0000000000000000 r14: 0x0000000000000000 r15: 0x000000010bdf22f0
rip: 0x00007fff8319f732 rfl: 0x0000000000010246 cr2: 0x0000000000000000

Logical CPU: 0
Error Code: 0x00000004
Trap Number: 14
User avatar
llamapixel
Posts: 45
Joined: Mon Feb 10, 2014 1:52 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by llamapixel » Mon Dec 15, 2014 4:18 am

Same issue here as well and I probably replied to your Apple post thread.

Update to Post #1
https://discussions.apple.com/thread/6724199

Update #2
I am downloading the 10.1_ version to see if that will let me at least boot it up.

Update #3
Same Crash - Same Details.

Update #4
I will attempt to install the same package 10.1.1 . onto another cloned drive of my 10.6.8 install on another machine

Update #5
Crashed - same issue. - It has to be something on your side I am guessing.
Please fix it swiftly.
User avatar
llamapixel
Posts: 45
Joined: Mon Feb 10, 2014 1:52 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by llamapixel » Mon Dec 15, 2014 5:39 am

User avatar
mozza
Posts: 27
Joined: Sat Mar 26, 2005 1:39 pm
Location: London, England
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by mozza » Mon Dec 15, 2014 8:56 am

I'm sorry to hear that you're both having the same issue (but it's reassuring that it's not just me!).

Just tried to install AS10 on my MacBook Pro running 10.9.4 (haven't updated it to 10.9.5 yet).

It's essentially a clean OS install as I very rarely use the machine - just got Adobe CS6 on/no Final Cut, so that rules that out incompatibility in my head. There's no other hardware plugged into it (beside the USB memory stick that I pulled the AS install file across on).

Ran the installer .pkg, attempted to start Anime Studio it for the first time and ... nothing. Same issue as on the other Mac.

This time it's crashing on the 4th thread, but the same issue:

Crashed Thread: 4

Exception Type: EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
Exception Codes: KERN_INVALID_ADDRESS at 0x0000000000000000

Thread 4 Crashed:
0 libsystem_c.dylib 0x00007fff96337732 strlen + 18
1 libsystem_c.dylib 0x00007fff96390e9d strdup + 18


Very odd.

Alex
Last edited by mozza on Mon Dec 15, 2014 9:31 am, edited 1 time in total.
PeterL
Posts: 21
Joined: Wed Oct 15, 2014 12:29 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by PeterL » Mon Dec 15, 2014 9:10 am

Hi llamapixel ( yes, it was me on the Apple Discussions :) ) and mozza,
This problem must affect more people than just us, I guess, but maybe not a lot of people used Anime Studio during the weekend ?

@llamapixel : did you get Anime Studio Pro 10 run on 10.6.8 ?? I thought it needed Mavericks ?

Peter
User avatar
llamapixel
Posts: 45
Joined: Mon Feb 10, 2014 1:52 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by llamapixel » Mon Dec 15, 2014 9:11 am

I have Anime Studio Debut 7 & Anime Studio Debut 9 on this same machine and they load without question.
Update #1 I am now leaning heavy on the suspect dependencies listed in that post I made.
It was running on Snow Leopard for ages and then decided to crash.
Update #2 I will try on a Mavericks partition as well for the developers.
User avatar
llamapixel
Posts: 45
Joined: Mon Feb 10, 2014 1:52 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by llamapixel » Mon Dec 15, 2014 9:30 am

Ok I got it to load on Mavericks but in Demo mode.
As soon as I registered it continuously crashes.
I will go back to Snow Leopard and try to reload it in Demo mode as a mirror test.

It's pointing to the registration process for me after that test.
User avatar
mozza
Posts: 27
Joined: Sat Mar 26, 2005 1:39 pm
Location: London, England
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by mozza » Mon Dec 15, 2014 9:34 am

That would make sense. Perhaps they're doing something with the registration server.

When I put Anime on the MacBook, where there had never been an installation before, it was fine and got to the point where it asked for my registration details. After I put them in - it crashed.

Hmmm...

Alex
PeterL
Posts: 21
Joined: Wed Oct 15, 2014 12:29 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by PeterL » Mon Dec 15, 2014 9:39 am

Mmm... so it is not on our machines then ?

BTW, I posted a support ticket at Support.Smithmicro yesterday. Hope the guys over there can help us out soon...

Clients are waiting :?

Peter
User avatar
llamapixel
Posts: 45
Joined: Mon Feb 10, 2014 1:52 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by llamapixel » Mon Dec 15, 2014 9:43 am

Very Frustrating, I wasted many hours on this.

I hope they send me a discount for other products or my wallet will go bye bye ;)

CrazyTalk Animator Pipeline is the other package I bought which I have to turn to.

By the way it crashed when I went to interact with the character designer and pressed random character.

Thanks for doing the ticket as well, I hope they fix it.
User avatar
mozza
Posts: 27
Joined: Sat Mar 26, 2005 1:39 pm
Location: London, England
Contact:

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by mozza » Mon Dec 15, 2014 10:02 am

Pretty sure that llamapixel's correct and that registration is absolutely what the issue is.

Turned off the WiFi, started up the new installation of AS10 and got the 'Do you want to continue in unregistered trial mode (for 7 days)' notice. I said yes and the program started fine.

Switched WiFi back on and it crashed immediately (obviously as it was trying to get back in contact with Smith Micro's database).

I presume as hundreds of AS animators wake up on a Monday morning to start work on their current project that this issue will escalate pretty sharpish ;-)
machineboy
Posts: 3
Joined: Wed Jun 04, 2014 7:49 am

Re: Anime Studio Pro 10 crashing before opening

Post by machineboy » Mon Dec 15, 2014 10:13 am

I have the same issue, crashing on boot with Mac OS 10.8.5

Very annoying when lots of work depend on it before Christmas :(
Post Reply