binding points WITHOUT using bone strength

Wondering how to accomplish a certain animation task? Ask here.

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

binding points WITHOUT using bone strength

Postby edmund12 » Sat Aug 12, 2017 1:38 am

can you bind points using ZERO bone strength?
fingers interfere with each other if i add bone strength.
Ive been trying and i font think you can. At least *I* can't.
can anyone else?
Using moho 12.
if possible what are the correct steps?
thanks
-edg
edmund12
 
Posts: 10
Joined: Mon Feb 13, 2017 11:03 pm

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby synthsin75 » Sat Aug 12, 2017 1:48 am

Point binding ignores bone strength, just like layer binding.
- Wes
Image
User avatar
synthsin75
 
Posts: 5985
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby edmund12 » Sat Aug 12, 2017 1:51 am

then I'm doing something wrong.

my steps are
1. go to vector layer
2. select bone
3. click on bind points tool
4. lasso the points i wish to bind
5. either click "i" or space bar

it never seems to work and sometimes space bar begins playing the timeline

what am i missing?
thanks
-edg

PS Im sorry to be so ignorant. i just can't find any tutorials online that tell me any different...
edmund12
 
Posts: 10
Joined: Mon Feb 13, 2017 11:03 pm

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby Greenlaw » Sat Aug 12, 2017 2:02 am

Sure, just use the Point Binding tool.

This tool rigidly binds the selected points to the selected bone so the points will be unaffected by other bones, and it doesn't require any Bone strength at all. If the result too rigid, you can combine it with point animation driven by a Smart Bone Action.
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Greenlaw's 2017 Demo Reel

Image
User avatar
Greenlaw
 
Posts: 3029
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby edmund12 » Sat Aug 12, 2017 2:06 am

thanks for confirming that about the tool.

I'm confused why it isn't working. are the above mentioned steps correct? did i miss something?
thanks,
-edg
edmund12
 
Posts: 10
Joined: Mon Feb 13, 2017 11:03 pm

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby synthsin75 » Sat Aug 12, 2017 2:30 am

"i" is the shortcut to select the bind points tool...so yeah, bad steps.

Be sure to read the tips in the tool status bar: "Select/deselect points (press <enter> to bind points, hold <shift> to modify current selection, <ctrl/cmd> to toggle lasso mode, <alt> to select a new bone)"
Whether you press enter or space to bind will depend in whether you have classic point editing enabled in the preferences...or just hit the Bind Points button in the tool options.
- Wes
Image
User avatar
synthsin75
 
Posts: 5985
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby edmund12 » Sat Aug 12, 2017 2:33 am

thank you!!!
*that* sounds very helpful.
Ill give it a crack tomorrow.
gotta walk before you can run i guess...
-edg

seems to work ok on a test. ill do something more complex tomorrow.
thanks again!
edmund12
 
Posts: 10
Joined: Mon Feb 13, 2017 11:03 pm

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby Greenlaw » Sat Aug 12, 2017 4:28 pm

Point Binding can be a little tricky because there is a specific selection order and slightly different rules to follow that aren't consistent with some of the newer methods. Here are some tips:

Be sure to select the bone first, and then the points you wish to bind to it. If you select the points first and then select the bone, the points will be dropped from the selection. (That's annoying but you just have to get used to it.)

If you color code your bones, it becomes much easier to tell which points belong to which bones.

When the tool is used, points are displayed in 3 states: unbound (no hilight,) bound by a bone (highlighted,) bound by the selected bone (highlighted with the bone's color.)

To unbind points, you need to select no bones (Alt-Click the background) and then click Bind or press enter. Note that this will completely unbind the point. In other words, the points do not default to Flexi-binding method or anything, and will no longer be affected by bones. If you wish to use another binding method, you'll need to re-bind these points (with Flexi-bind Points, Points Binding, etc.).
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Greenlaw's 2017 Demo Reel

Image
User avatar
Greenlaw
 
Posts: 3029
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles

Re: binding points WITHOUT using bone strength

Postby edmund12 » Sat Aug 12, 2017 5:38 pm

gotcha, good tips.
Thank you!
-edg
edmund12
 
Posts: 10
Joined: Mon Feb 13, 2017 11:03 pm


Return to How Do I...?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest